За даними Ольги Насонової, яка керує аналітичним центром “Ресторани України”, у зв’язку зі стабілізаційними та аварійними відключеннями електроенергії у Києві збільшується кількість відвідувачів кафе і ресторанів, а також зростає популярність самовивозу їжі.
Ресторани в умовах відключення електроенергії: як змінюється їх робота
Згідно з висловленням Насонової, ресторани вже набули досвіду роботи в умовах відключень електроенергії. Багато з них використовують генератори, тому можуть функціонувати навіть без електрики. Також підкреслено, що ресторани, що працюють лише на самовивіз, також користуються генераторами. Водночас якщо в районі відключення електрики всі електроплити не працюють, то збільшується як кількість клієнтів, так і популярність самовивозу.
Насонова також зазначила, що умови відключень електроенергії не сприяють зростанню сервісу доставлення. Завдяки відключенню електроенергії, часто втрачається зв’язок, що робить замовлення й отримання їх проблематичним. Однак значно зростає популярність самовивозу.
Зростання популярності кафе-коворкінгів у періоди відключень електроенергії
Експертка також відзначила інтерес до кафе-коворкінгів у такі моменти. Вона зауважила, що генератори, які працюють біля кав’ярень навіть у період відключення електроенергії, привертають увагу людей. Це означає, що кав’ярня діє, і там можна не лише поїсти або випити, а й поробити роботу. За словами експертки, кількість людей, які працюють у ресторанах під час відключень, також зростає.
Нагадаємо, що Національна ресторанна асоціація України, створена у 2021 році, до липня 2022 року об’єднувала понад 100 учасників, 370 ресторанів і кафе, з загальною площею управління 164 тисячі квадратних метрів.
Раніше було опубліковано, що на Київщині спостерігається тенденція до підвищення тарифів на водопостачання: Борщагівська громада оголосила про зростання цін на воду з червня, а ще три прилеглі громади – з травня.